voor organisaties

 

Not everything that is faced can be changed, but nothing can be changed

until it is faced.

James Baldwin

Change agent & organisatiecoaching

Mogelijke organisatie-vraagstukken

Als bedrijfsleider, leidinggevende of HR medewerker sta je middenin je organisatie, en is het lastig om te zien wat er precies speelt en wat de problemen veroorzaakt. Met mijn externe en ervaren bril kan ik hier vanuit neutraliteit naar kijken en je zo helpen met o.a. volgende problemen:

 • Je organisatie gaat door een transitie en er is weerstand. Hoe verder gaan zonder het doel voor ogen te verliezen en zonder de betrokkenheid van je team te verliezen?

 • Je bedrijfscultuur (onderstroom) mag nog meer afgestemd worden op de organisatiestrategie (bovenstroom) zodat de organisatie meer in haar kracht kan staan. 

 • Je wil een doorlichting van je organisatie en een spiegel voorgehouden krijgen van de thema’s die spelen in de diepte. Dit om het potentieel van je organisatie te exploreren zodat je dit nog meer kan realiseren.

 • Je wil een traject laten uittekenen om je organisatie meer te verbinden met haar missie.

 • Je wil begeleid worden in een veranderingsproces, samen stappend, van dichtbij of vanop een afstand, vanuit verschillende invalshoeken, tot en met het gebruiken van bedrijfsrituelen.

 • Je wil hulp om je HR strategie en processen af te stemmen op de bedrijfsstrategie en bedrijfscultuur, in co-creatie met het HR team.

 • Je wil een klankbord en sparring partner in je zoektocht naar een ‘juiste’ organisatie-structuur die veerkracht en wendbaarheid biedt.

 • Je wil je organisatiecultuur onder de loep nemen. Je wil zien wat de huidige cultuur gebracht heeft en wil kijken wat mogelijk aan verandering toe is.

 

 

Begeleiding onder en boven de radar

 

Een organisatie bestaat niet enkel uit een zichtbare bovenstroom (strategie & beleid, structuur,  processen,...) maar ook uit een onzichtbare onderstroom ( de organisatiecultuur met haar waarden, (informeel) leiderschap, … ).

Heel vaak hebben problemen op organisatieniveau te maken met het niet congruent zijn van beiden. Als samenwerken bijvoorbeeld in de missie als belangrijke waarde wordt benoemd, maar de verloning vooral via individuele bonussen verloopt, ontstaan er vroeg of laat problemen. Hoe meer de bovenstroom afwijkt van de onderstroom, hoe meer problemen er ontstaan. Mensen haken af, gaan rebelleren (al dan niet passief) , het stroomt niet meer,... En een quick fix zal geen duurzame oplossing bieden. Wel kijken naar én de bovenstroom én de onderstroom. En van daar uit actie ondernemen.

onzichtbare wetten

Wat er onderstrooms leeft zijn vaak symptomen van patronen die men vanuit het systemisch perspectief kan zien, vatten en daardoor ook mee aan de slag gaan. De systemische principes zijn:

 • ordening waarbij ieder deel van het systeem een plek heeft zodat functioneren mogelijk is: als een leider zijn rol niet opneemt, ontstaat rebellie of sabotage

 • evenwicht tussen geven en nemen: als bijvoorbeeld prestaties niet in verhouding zijn tot het loon of omgekeerd, zorgt dit tot wrevel.

 • ieder heeft eigen plek met als kern erbij horen en erbij laten horen: als een medewerker of een team niet erkend wordt, zorgt dit voor zowel bij de persoon zelf als voor de omgeving voor storingen.

Deze systemische bril heb ik altijd op.

 

Samenwerken?

Contacteer me vrijblijvend voor een intakegesprek. Ik kom graag bij je langs om te kijken of ik je kan helpen bij jouw teamvraagstuk.

Ontdek hier eerst meer over mijn manier van werken.

Evelyne Debeuckelaer

evelyne@noomly.be

+32 0496 60 27 73

Bauwinlaan 26, 2950 Kapellen

 • Black LinkedIn Icon

© 2020 by Noomly.  Made for the web by Boenk d'erop!